4. oktobra 2023 WEBINAR
ter za zaključene skupine po naročilu
4. oktobra 2023 WEBINAR
ter za zaključene skupine po naročilu
12. oktobra 2023 WEBINAR
13. oktobra 2023 WEBINAR
ter za zaključene skupine po naročilu
17. oktobra 2023 WEBINAR
19. oktobra 2023 WEBINAR
24. oktobra 2023 WEBINAR
20. in 21. novembra 2023 WEBINAR
23. novembra 2023 WEBINAR
za zaključene skupine po naročilu
za zaključene skupine po naročilu
TERMIN IZVEDBE: 27. januarja 2015, od 9h do 14h
KRAJ IZVEDBE: velika predavalnica Inštituta za varilstvo, Ptujska ulica 19, Ljubljana-Bežigrad
UREDBA O ZAGOTAVLJANJU INFORMACIJ O ŽIVILIH POTROŠNIKOM - strokovno posvetovanje
Uredbo, ki je že v veljavi, s sprejetjem v EU parlamentu leta 2011, so morali vsi v živilski verigi uveljaviti s 13. decembrom 2014, razen tistih členov, ki predpisujejo označevanje hranilne vrednosti.
Izvedeli boste, katere informacije so obvezne in nujne tako za pridelovalce, kot tudi predelovalce, proizvajalce in distributerje ter seveda trgovce.
Iskali bomo rešitve, na primer za prodajalno pekovskih izdelkov ali pa za delikatesno prodajo, kakor tudi za vse obrate javne prehrane, ki morajo imeti označene alergene v hrani in obrokih, ko jo ponujajo.
Vprašali se bomo kako označiti na primer alkohol v živilu, ali moramo označiti sulfate, če meso kuhamo v vinu. Razpravljali bomo o tem, kako morajo biti obvezne informacije predstavljene, da zadostimo zakonodajnim zahtevam. Informacije o živilih morajo na koncu prehranske verige – na embalaži ali pa ob razstavljenem živilu omogočiti potrošniku informirano izbiro tudi v taki meri, da uživanje hrane ne ogrozi njegovega zdravja.
PROGRAM STROKOVNEGA POSVETOVANJA:
- katere so obvezne informacije o živilu, ki jih moramo posredovati v prehranski verigi
- katere obvezujoče informacije so potrebne in veljajo za ne predpakirana živila
- kako označevati in predstavljati živilo, da zadostimo zakonodajnim zahtevam in ali je barva, kontrast ter velikost črk obvezna
- kako predstaviti alergene v obratih javne prehrane (gostinstvo, vrtci, šole, domovi, zavodi), delikatesi, mesariji, prodajalni kruha in pekovskih izdelkov, ....
- dileme in njihovo reševanje
- dobre prakse – kako preseči zakonodajni okvir in potrošniku ponuditi več
- praktični primeri in vaša vprašanja.
Zakonska podlaga: Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba o izvajanju uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Ur.l. RS št. 6/2014), Izvedbena uredba komisije št. 1337/2013, kakor tudi Zakon o kmetijstvu in nanj vezani podzakonski akti.
CILJNA SKUPINA:
Usposabljanje je namenjeno: vsem živilskim strokovnjakom, odgovornim za sistem vodenja varnosti živil, odgovornim osebam za vzpostavitev in vzdrževanje sistema HACCP, vodjem in članom HACCP skupin, izvajalcem presoj sistema HACCP ter vsem tistim, ki na kakršen koli način delajo in ravnajo z živili in si želijo pridobiti nova in dodatna znanja o označevanju živil, slišati čim več dobrih napotkov in si izmenjati izkušnje.
STROKOVNO POSVETOVANJE BOSTA VODILI:
Marjana Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, z dolgoletnimi izkušnjami pri pripravah, uvajanju, izvajanju in preverjanju zahtev sistema zagotavljanja varnosti živil.
Dr. Tanja Pajk Žontar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, zaposlena na Biotehniški fakulteti kot asistentka za področje Prehrana in na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave kot vodja raziskav za prehrano.
Obe predavateljici aktivno sodelujeta pri več domačih in mednarodnih projektih ter delovnih skupinah s področja spodbujanja uživanja uravnotežene prehrane, zagotavljanja varnosti živil ter označevanja živil.
Na posvetu, se bomo pogovarjali o vaših konkretnih problemih zato nam lahko v prijavnici pošljete vaša vprašanja. Odgovore bomo predstavili na posvetovanju in skupaj z vami predelali možne rešitve.
INFORMACIJE:
Kotizacija znaša 122,00 EUR in vključuje 22% DDV, organizacijo in izvedbo posvetovanja, pisno gradivo, potrdilo o udeležbi na usposabljanju ter malico med odmorom.
Kotizacijo nakažite pred posvetovanjem na poslovni račun št. 0201 2025 7891 246 pri NLB d.d., sklic na številko 27012015. Račun boste prejeli po izvedbi.
Na usposabljanje se lahko prijavite z e-prijavo.
KONTAKTNA OSEBA:
Mojca Stamač Šereg, univ.dipl.kem., GSM: 041 99 20 73